Skip links

Изсъхва ли мастилото на принтера? Как да съхранявате касети с мастило?

Когато купувате касети с мастило, може да се чудите дали мастилото на принтера изсъхва? Да, може, ако не се съхранява или използва правилно. Тук ще очертаем как да се грижим за касетите с мастило, за да избегнем изсъхването им и да осигурим дълъг живот. Също така ще разгледаме най-добрите практики за съхранение на касети с мастило за принтер и ще обясним колко дълго можете да очаквате да издържат касетите с мастило.

Защо мастилото на принтера изсъхва?

Има няколко различни причини, поради които една касета с мастило може да изсъхне. На първо място, въздушните мехурчета в касетата могат да блокират дюзата на печатащата глава. Прочетете за съвет как да избегнете това.

Ако използвате принтера си рядко, мастилото може да изсъхне, запушвайки печатащата глава. Основните запушвания на печатащата глава могат да бъдат коригирани, ако стартирате цикъл за почистване на главата веднъж или два пъти, преди да извършите проверка на дюзите.

Повредата на опаковката също може да доведе до изсъхване на мастилото на принтера. Дори малко убождане в опаковката ще наруши уплътнението и ще доведе до изсъхване на мастилото.

Колко време трае мастилото за принтер?

Ако една касета с мастило е запечатана в оригинална опаковка и също така се съхранява на хладно и сухо място, тогава тя трябва да издържи до две години. Прочетете за най-добри практики как да удължите живота на вашите касети с мастило.

Какво влияе върху продължителността на живота на една касета с мастило?

Следните фактори могат да повлияят колко дълго можете да очаквате да издържат вашите касети с мастило:

Дали патронът е запечатан или отворен е най-важният фактор. Поради намаленото количество въздух, достигащо до самата касета, когато е запечатана, вероятността мастилото на принтера да изсъхне е значително намалена.

Има много други фактори, които могат да повлияят на живота на една касета. Те включват например цикли на почистване на принтера, насищане и почистване.

Животът на страницата или капацитетът на страницата могат да бъдат намерени на продуктовите страници за касети с мастило и тонер. Този брой се основава на лабораторни тестове, които са извършени съгласно стандартите на ISO. За повече информация вижте нашия речник за печат. Тези тестове са базирани на 5% покритие на страница A4 и покритието на страницата ще повлияе значително на капацитета на страницата. Редовното отпечатване на сложни изображения с цветни касети с мастило също ще използва повече мастило.

Ако се чудите сравнително колко дълго издържа тонерът на принтера, капацитетът на страниците обикновено е много по-висок с тонер касетите. Това е една от основните разлики между мастиленоструйните и лазерните принтери.

Как да съхранявате касети с мастило

Правилното съхранение на касетите с мастило е важно, за да можете да печатате по-дълго. Най-добрият начин за съхранение на касети с мастило е да ги поставите на хладно и сухо място. Ако ги съхранявате изправени (както обикновено се поставят във вашия принтер), мастилото може да се утаи. Всеки въздух в касетата ще се издигне до върха, позволявайки на мастилото да тече свободно без въздушни мехурчета.

По време на процеса на транспортиране касетите може да са били преместени много. Това позволява на въздуха в горната част на патрона да се утаи на дъното на патрона вместо това.

Ако се опитате да инсталирате касетата веднага след получаването й и имате проблеми с качеството на печат, оставете я през нощта, преди да печатате отново. Може да се наложи мастилото да се утаи.

По отношение на това как да съхранявате касетите с мастило на принтера, когато не се използват, поставете ги в затваряща се торбичка, ако знаете, че вашият принтер няма да се използва за продължителен период от време. Това се прави, за да се избегне изсъхването на мастилото.

Как да се грижим за касетите с мастило

тестова страница на принтера

Тук ще намерите още съвети за удължаване на живота на вашите касети с мастило:

Използвайте различни шрифтове – изборът на по-малък шрифт ще увеличи количеството текст, което можете да поберете на страница, и също така ще намали количеството мастило и хартия, необходими за вашите разпечатки. Това може да бъде особено полезно при отпечатване на текстови документи. Освен това различните стилове на шрифтове могат да имат значение.

Визуализация на печата – като използвате функцията за предварителен преглед на печата, за да проверите разпечатката си, ще избегнете ненужни повтарящи се разпечатки.

Разделителна способност и размер на изображението – по-големите разделителни способности и размери на изображението ще увеличат количеството използвано мастило. Така че има смисъл, че намаляването и на двете ще намали и количеството използвано мастило, позволявайки на вашите касети с мастило да издържат по-дълго.

Игнорирайте предупреждението за ниско ниво на мастилото – не напълно, но проверете качеството на печат, за да се уверите, че разпечатките все още са с добро качество, след като видите това съобщение. Сменете касетите с мастило, когато вашите разпечатки са видимо засегнати от липсата на мастило. Тук, в Toner Sklad Пловдив, можете също да изтеглите нашите тестови страници за принтер, за да видите качеството на вашите разпечатки. След като видите това предупреждение обаче, дръжте готова нова касета, за да можете да смените използваната, когато е необходимо.

Предупреждение: Никога не оставяйте касета с мастило да изсъхне.

Въпреки че касетите с мастило могат да изсъхнат, това не трябва да става, ако печатате редовно и следвате най-добрите практики за съхранение. Необходима е правилна поддръжка и съхранение на касетите с мастило, за да се избегне загубата на мастило на принтера.

Тук, в Тонер склад Пловдив, ние съхраняваме всички известни и надеждни марки касети с мастило, включително мастило за принтер Canon и мастило за принтер Epson.

Call Now Button