Skip links

Каква е разликата между барабан и тонер?

Въпреки че разликите и предимствата може да не са очевидни на пръв поглед между барабана и тонера, след като разберете малко по-добре как се различават, това ще ви помогне да разберете подмяната и поддръжката на тези консумативи.

Като цяло модерните лазерни принтери съдържат и барабан, и тонер , а някои съдържат тонера и барабана в едно устройство. Въпреки това, някои производители като Brother държат тези два компонента отделно.

Предимството от това е възможността да замените компонентите поотделно, ако тонерът ви свърши или барабанът се повреди. Въпреки това, ако двата компонента са поставени заедно и единият или другият се нуждае от подмяна, тогава целият модул ще се нуждае от подмяна.

Как работят?

оригинален барабан и тонер

Барабанът прехвърля тонера върху хартията. Това е алуминиев цилиндър с фоточувствително покритие и когато натиснете „печат“, повърхността на барабана получава статичен заряд и лазерът сканира изображение върху повърхността му. След това барабанът се завърта и поема тонер от касетата, за да направи изображението, което или се навива директно върху хартията, минаваща отдолу, или върху зареден трансферен ремък, който отвежда изображението до хартията на по-късен етап и накрая през фюзера който изпича изображението върху хартията.

Производителите използват различни описания за барабана като фотокондуктор, барабан за изображения и печатен модул.

Най-общо казано, тонер касетата съдържа подобен на прах прах, който се слива върху страница, за да създаде вашите разпечатки. Барабанът е комбиниран в една и съща касета с тонера. Когато се доставя отделно, тонер касетата е основно контейнер за тонера и ролка за подаване на тонера към барабана за изображения.

Разходи

По отношение на подмяната на тези консумативи, комбинираните барабанни модули и тонер касети ще струват повече от отделните тонер касети, както можете да си представите, но не струва толкова, колкото единичен барабанен модул.

Индивидуалните барабанни модули са склонни да издържат повече от две или три тонер касети. Това означава, че ако компонентите се държат отделно, можете да смените тонера, без да се налага ненужно да сменяте барабана, когато не е необходим. Но разбира се, когато барабанът се нуждае от подмяна, тази цена е по-скъпа от подмяната на комбиниран модул. Докато се придвижвате нагоре в ценовата категория, ще откриете, че барабанните модули и касетите, така или иначе се държат отделно, за да не се налага ненужна подмяна на отделни компоненти.

Call Now Button