Skip links
Каква е разликата между тонер касета и мастило?

Каква е разликата между тонер касета и мастило?

.Трябва да знаете, че е  е изключително важно с какви касети работи вашият принтер. Ако поръчате грешен продукт може в крайна сметка да струва много скъпо  на вашата фирма -стотици левове или поне неудобна пратка за връщане, ако неточната бъде засечена навреме.

Има ли разлика между тонер и мастило?

Мастилото и тонерът са два напълно различни вида принтерни касети, всяка със свои собствени предимства и недостатъци. Ако искате да научите повече за принтерните касети или търсите нов принтер и сте пред дилемата какво да купите, тази статия ще разкаже всичко, което трябва да знаете. Продължавайте да четете, за да станете експерт по мастилото и тонера на вашия офис или дом!

Каква е разликата между тонер касета и мастило?

С две думи касетите с мастило съдържат течност и се използват от мастиленоструйни принтери, а тонер касетите съдържат прах и се използват от лазерни принтери.

Мастилото вътре в касетата с мастило може да бъде на база боя или на пигмент, в зависимост от това коя касета имате. Повечето мастиленоструйни принтери на пазара традиционно включват мастила на базата на багрила.

Те са по-икономични от касетите с мастило на базата на пигмент и се оценяват заради способността си да произвеждат живи, истински на цветни отпечатъци и снимки. Мастилата на базата на боя не са водоустойчиви и могат да бъдат податливи на размазване, като много отпечатъци са склонни да избледняват след 15 години.

Мастилото на базата на пигменти предлага по-ясен завършек и по-бързо изсъхване от мастилото на базата на боя ценен е от професионални фотографи и графични дизайнери заради способността си да отпечатва за архива качествени изображения и текст.

Пигментното мастило също има тенденция да издържа на вода и UV светлина по-добре от мастилото на базата на багрила. Също е в състояние да устои на избледняване до 100 години.

Какво е тонер?

Тонерът е сухо прахообразно вещество, което няма да се оцвети като касети с мастило, но може да се обърка, ако се работи неправилно. Монохромните лазерни принтери печатат само с черен тонер касета. Цветните лазерни принтери използват четири отделни касети с черен, циан, пурпурен и жълт цвят, за да произведат отпечатък.

Барабанното устройство е друг много важен термин, защото без него няма да можете да отпечатвате! Барабанът работи с тонер касетата, за да слее тонера на прах с хартия.

Барабанният блок може да бъде вграден в тонер касетата или да се продава отделно като единично устройство. Това зависи от консумативните изисквания на вашия принтер.

Касетите с тонер с вграден барабанен блок обикновено са по-скъпи от една тонер касета. Но повечето потребители ги намират за по-удобни, защото никога не се налага да се притеснявате от подмяната на барабана. Всеки път, когато купувате нов тонер, по същество замествате барабана. Отделните барабани могат обикновено да бъдат заменени след използване на 4-5 тонера.

За да научите повече за разликата между тонер и барабан, вижте нашата статия в блога по темата.

Call Now Button