Skip links
Какво е течен тонер?

Какво е течен тонер?

С този метод фотографията се излага по време на процеса на печат. Веднъж изложен, барабанът може да приеме тонера. Особеността на този метод е, че тонерът не е тонер на прах, както при другите два метода, а е течен. Тази иновативна технология е разработена от компанията Indigo, която по късно беше купена от Hewlett Packard, и сега работи на пазара като HP-Indigo. Тази компания произвежда изключително цифровите печатни машини, необходими за това. Това приложение с използването на течен тонер е известно още като фото мастило.

Фото мастилото се загрява по време на нанасяне и се прехвърля върху печатащата хартия с помощта на прехвърлящите ролки, като по този начин се охлажда и втвърдява внезапно. Този метод е най-подходящ за хартията, тъй като хартията за печат почти не се нагрява и не отделя влага. Това не позволява хартията да придобие вълнообразна форма и я поддържа в перфектно състояние. В момента има машини, които поддържат до шест цвята едновременно.

При тези машини печатането със специални цветове вече не е проблем. Този процес може да се използва и за отпечатване допълнително, освен с основните 4 цвята (Black, Cyan, Yellow и Magenta), допълнително със Light cyan и Light magenta. Това направи възможно фотореалистичният печат да е с доста високо качество.

Неправилно трансферната течност често се нарича течен тонер, но всъщност съдържа дисперсни цветни частици. Това означава, че откритият барабан се върти през преносната течност и така поема тонера. Качеството на разпечатките е значително по-високо с течността за прехвърляне, тъй като частиците на тонера понякога са с размер по-малък от 1 µm. Последващото фиксиране не е необходимо за течността за прехвърляне.

Call Now Button