Skip links
Какво представлява двукомпонентният тонер?

Какво представлява двукомпонентният тонер?

Истинската особеност на двукомпонентния тонер е, че девелопера и действителният тонер са разделени. Най-фините железни пълнежи служат като девелопери, които се използват само за транспортиране на тонера върху барабана и не се прехвърлят върху хартията. Девелоперният вал се съблича и, в зависимост от дизайна на принтера, или попада в контейнер за отпадъчен тонер, или се транспортира обратно в тонер касетата, за да вземе отново тонер прах. Заради евтините железни настилки, които се използват като девелопери, двукомпонентните тонери са значително по-евтини от еднокомпонентните тонери.

Двукомпонентният тонер се използва най-вече за копирни машини и машини за дигитален печат, които работят с цветен тонер, тъй като преносимият девелопер не причинява цветни грешки, както е при еднокомпонентния тонер. В миналото е трябвало да попълните допълнително програмиста при смяна на него. Количеството на девелопера вече е включено в новите системи. В това отношение трябва да се добави само действителния тонер, съдържащ се в касетите.

В случай на малки системи, като например лазерен принтер, девелопера се заменя и при смяна на тонера. Съотношенията за смесване в двукомпонентния тонер са много важни. Ако се постави прекалено много девелопер, барабана  може да се повреди по време на процеса на печат. Поради тази причина съвременните устройства ги захранват автоматично.

Call Now Button