Skip links
Кратка история на тонер касетите

Кратка история на тонер касетите

Като личности ние винаги сме научени да гледаме напред в бъдещето. Анализът на миналото обаче често е и образователен. Вземете например въпроса за печата. В сферата на печата, технологията за 3D печат е най-яростната.

Има не само твърдения, че той ще замени конвенционалния печат, но и предложения, че ще отмени производствената индустрия в света, какъвто го познаваме. Докато хората са обсебени от 3D печата и с право, те продължават да използват конвенционалните принтери като мастиленоструйни принтери и лазерни принтери.

Всъщност не толкова отдавна имаше твърдения, че технологията за лазерен печат ще замени мастилено-струйния печат. Въпреки това, с конкуренцията от лазерния печат, технологията за мастиленоструен печат се засили значително. В днешно време мастиленоструйните принтери постепенно заменят лазерните принтери в офиса (традиционно пазар, доминиран от лазерни принтери).

С лазерните принтери, които се очаква да загубят своя блясък в съвременния свят, за мастиленоструйни принтери в средносрочен план и след това за 3D принтери в дългосрочен план, ние почувствахме нужда да се задълбочим в историята на тонер касетите, които направиха възможен лазерният печат. Ето нашето мнение.

Историята на тонер касетите започва с ксерографията Честър Карлсън. Тази история, както е очевидно, е тясно свързана с историята на лазерния печат. Историята на лазерния печат може да бъде проследена до ксерография или електрофотография, както е била известна тогава.

Това беше процес, който комбинира фотографията с електростатичния печат. Самият процес беше много тромав и досаден, тъй като включваше множество ръчни етапи. Изобретателят на тази машина е Честър Карлсън.

Еволюцията на ксерографията доведе до разработването на оригиналната версия на съвременния лазерен принтер – Xerox 914. Той е представен пред публика през 1959 г. Той е кръстен така, защото може да копира листове с размери 9 инча х 14 инча. Xerox 914 беше изключително сложна машина, която винаги идваше с малък пожарогасител.

Причината за това е, че е имал тенденция да се запали, ако се прегрее! Можете ли да си представите, че някога се случва с модерния лазерен принтер? Именно с Xerox 914 започва и историята на тонер касетите. Xerox 914 използва изключително основна форма на модерния дневен тонер.

Тонерната смес, използвана в 914, съдържа пластмасов полимер, железен оксид и въглерод. Това са горе-долу същите съставки, които се използват в днешните тонер касети. Разликата е, че съвременните смеси от тонер касети са по-изискани, така да се каже.

Сложността на тонер касетите с ранна форма xerox 914 беше сложна машина. Всъщност беше толкова сложно, че изискваше цял екип от техници да работят. За отбелязване е, че историята на тонер касетите започва с фиксирана кутия в Xerox 914. Не можете да ги замените.

Вместо това трябваше да ги напълните, за разлика от това, което правят експертите по зареждане днес. Машината трябваше да се отвори, за да може тонерът да се излее в специална дупка. По-лошото е, че тонерът обикновено се съдържаше в основна бутилка.

Това причинява всякакви проблеми, вариращи от просто разливане и бъркотия до здравословни проблеми, причинени от вдишването на малки частици тонер. Всъщност имаше дори случаи на прахови експлозии. Те се появяват, когато фините горими частици се суспендират във въздуха във високи концентрации.

След това тези частици взаимодействат с окисляващи газове като кислород и експлодират. Представете си, че казвате на жена си: „Скъпа, ти си твърде скъпоцененна, за да рискуваш живота си. Пуснете ме да отпечатам снимката на нашето дете! ” Това беше една от задачите, които налагаха присъствието на технически екип за всяка единица Xerox 914.

Имаше и други подобни задачи. За да пътува тонерът, той трябва да се носи от носител. Този носител в онези дни беше наречен разработчик. Подобно на тонерната смес, разработчикът също трябваше да се напълни отново.

Освен това процесът на печат на Xerox 914 доведе до отпадъчен тонер, който трябваше да се събере в бутилка. Canon, HP и Apple’s Role в историята на тонер касетите HP LaserJet – 1984. Историята на тонер касетите може да е започнала с Xerox, но е продължена от всеки от Canon, HP и Apple.

Canon постави топката, след като видя успеха на принтерите Xerox през 1979 г. Японската компания разработи машината за печат Canon CX, която се основава на по-ранните усилия на Canon LBP – 10. Тъй като обаче те нямаха никакъв опит в работата с компютърни потребители, приближените и обвързани едновременно с HP и Apple.

Canon също се беше обърнал към дъщерна компания на Xerox, Diablo Data Systems, но беше отказан. Преди сътрудничеството на Canon с HP и Apple да даде плодове, Xerox излезе с настолен лазерен принтер, който е специално проектиран за офиси. Този принтер беше известен като Xerox Star 8010 и беше прекомерно висок в цената.

Високата цена на Xerox Star 8010 даде възможност на HP да революционизира индустрията за лазерен печат. Те го направиха с HP LaserJet, който беше пуснат три години след Xerox Star 8010 през 1984 г. Canon допринесе за HP LaserJet, като предостави печатащата машина на Canon CX.

HP LaserJet се похвали със спецификации, които бяха новаторски по това време, но може да не изглеждат много в днешния свят. HP LaserJet имаше максимална скорост от 8 страници в минута, която можеше да отпечата с качество от 300 dpi.

Освен това HP LaserJet беше относително по-тих от другите принтери от епохата, по-компактен от другите принтери, по-гъвкав от другите принтери и дори по-евтин от другите принтери. Защо HP LaserJet беше от решаващо значение в историята на тонер касетите.

Може да се каже, че развитието на HP LaserJet беше повратна точка в историята на тонер касетите. Причината за това е, че HP LaserJet е проектиран да осигури не само страхотно качество на печат на страхотна цена (не за разлика от това, което Тонер център Пловдив прави за вас), но и страхотна функционалност.

По същество HP LaserJet премахна техника от снимката. Той направи това, като постави всички компоненти, които се нуждаеха от обслужване, в един контейнер. Те включват всичко от контейнера за тонер, събирача на отпадъчен тонер, валяка, бункера и дори разработчика.

Това създаде възможност за потребителите просто да сменят „тонер касетата“, когато е необходимо. Това премахна елемента на бъркотия и допълнителни такси за обслужване, които хората трябваше да плащат за своите конвенционални принтери. Така започва историята на тонер касетите в съвременния формат.

Новата система преди всичко не беше разхвърляна като по-ранните. Освен това новата система премахна необходимостта да се обаждате на техник всеки път, когато тонерът свърши. Най-важното е, че новата система беше по-малко рискована, тъй като нито причинява експлозии на прах, нито дихателни проблеми от частици тонер във въздуха.

Скоро след пускането на HP LaserJet други компании също представиха свои собствени версии на модерния принтер, добавяйки към историята на тонер касетите. Много от тези компании не включват всички ключови компоненти за печат в един контейнер.

Въпреки това те все пак ги направиха лесни за подмяна, без да е необходим техник. Brother беше една такава компания в историята на тонер касетите. Не е изненадващо, че все още се вижда в същата светлина.

Call Now Button